Hvordan velge TV?

Enten du skal kjøpe din første eller tiende TV, har vi her samlet gode tips for å hjelpe deg med å velge TV’en som passer deg best. Det er ikke enkelt å finne den rette TV’en, rett og slett fordi «best» betyr forskjellige ting for alle. Med den teknologiske utviklingen på TV-fronten de siste tiårene skal det dog godt gjøres å finne en dårlig TV, men her gjør vi vårt ytterste for å hjelpe deg med å finne den beste TV’en til ditt behov.

TV
TV

 

Ta en vurdering av deg selv – og rommet

Hva liker du å se på? TV-serier? Filmer? Sport? Eller spiller du mye TV-spill? Hvor stort er rommet TV’en skal stå i? Hvordan er belysningen i rommet? Hvor langt unna TV’en skal du sitte? Ser du vanligvis på om natten eller om dagen? Er rommets møbler og layout fastsatt, eller kan du flytte på ting? Ved å se på disse punktene blir det enklere å gjøre opp en mening, selv i møte med en dyktig selger i butikken som kanskje anbefaler den dyreste TV’en.

 

Se vårt utvalg av TV her.

 

Hvor stor skal skjermen være?

Når det gjelder TV-skjermstørrelse er den vanligste anbefalingen at «jo større, jo bedre» – og det kan for så vidt være riktig. Noen ganger hører vi fra kunder at de skulle ønske de hadde kjøpt en større TV, men vi har enda til gode å høre fra folk at de skulle ønske de valgte en mindre. Større skjerm gir mer å se på og mer å glede seg over! Hvilket bringer oss til vårt første supertips: Kjøp den største skjermen rommet, avstand og budsjettet ditt kan klare.

 

Hvor langt unna TV’en skal man sitte?

Etter skjermstørrelse, er det vanligste spørsmålet ekspertene får hvor langt unna skjermen som skal sitte. Den generelle anbefalingen for skjermstørrelse er enkelt og greit «større», og rådet for visningsavstand er «å sitte nærmere.» Å gjøre en eller begge deler vil gjøre TV-titting til en bedre opplevelse.

 

Bildekvalitet – hvordan velge?

Når du skal kjøpe TV er det lett å bli både forvirret og overveldet av alle spesifikasjoner, tall og forkortelser. Ikke minst har de største produsentene profesjonelle markedsførere som formulerer ting på en fiffig måte. Heldigvis for deg er det egentlig bare en håndfull faktorer du virkelig trenger å huske på når det kommer til bildekvalitet:

 

Skjermoppløsning: 1080p HD eller 4K Ultra HD?

Oppløsning forklares med tall. Forklaringer som 1080p og 4K refererer til TV-skjermoppløsning – jo flere piksler en skjerm har, jo flere detaljer den kan vise. En 1080p TV-skjerm er 1920 piksler på tvers og 1080 piksler ned, og når du multipliserer disse tallene får du totalt antall piksler, som er 2 073 600.

Ultra HD kalles vanligvis «4K» fordi det er omtrent 4000 piksler på tvers. For å være presis er en 4K TV-skjerm 3840 piksler på tvers og 2160 ned, og gir kraftige 8 294 400 piksler totalt – 4 ganger høyere oppløsning enn på 1080p.

4K-TV-er koster mye mer enn sammenlignbare HDTV-er, og det var vanskeligere å velge mellom en HD- eller Ultra HD-modell før. Det ble heller ikke produsert mange serier eller filmer med 4K-kvalitet.

 

Det kommer an på…

Nå er 4K-modellene blitt veldig mye rimeligere, og Netflix® og andre streaming-tjenester viser det meste av sitt innhold i 4K. Slik sett er kan man nesten utelukke en HD-modell, i hvert fall for TV’en som skal stå i stua. For andre TV’er, som de man kanskje ser på sjeldnere, kan en rimelig HD-TV være en grei løsning. Og det er sannsynligvis ikke lenge før det neste store innen skjermkvalitet, 8K TV, blir allemannseie.

Et annet tema innen skjermkvalitet og -oppløsning er HDR (High Dynamic Range). HDR er en forbedret bildekvalitetsteknologi som finnes på nesten alle nye 4K TV’er. Hvis du ser på HDR-kodede videokilder på en HDR-kompatibel TV, kan det gi et mye bredere spekter av bildekontrast (forskjellen mellom det dypeste svarte og det lyseste hvite).

Dette kan også hjelpe farger til å virke mer levende og nøyaktige. HDRs bildeforbedringer kan være dramatiske, og mye mer merkbare enn det ekstra man får i 4K kontra HD. Men selv om alle 4K-TV-er kan gjenkjenne de spesielle HDR-bildedataene, kan mange likevel ikke utnytte potensiale fullt ut.

God HDR-ytelse krever nemlig to ting fra en TV-skjerm: Muligheten til å bli veldig lys, og evnen til å vise det dype svarte i bildet. Billige 4K LED-LCD-TV-er som mangler lokal dimming sliter med både lyst og mørkt.

Kvaliteten på LED-LCD TV’er og OLED-modeller i mellom- og overklassen varierer i stor grad i forhold til hvordan de utnytter HDR’s fordeler.

Når du sammenligner 4K TV’er, finner du fire forskjellige HDR-formater: HDR10, Dolby Vision™, Advanced HDR av Technicolor® og HLG (Hybrid Log Gamma). De to viktigste er HDR10 og Dolby Vision. HDR10 er det vanligste HDR-formatet, og er obligatorisk for Ultra HD Blu-ray-plater. Dolby Vision-kvalitet er tilgjengelig på streamet innhold fra Netflix, og på utvalgte Ultra HD Blu-ray-titler.

 

Velge OLED eller LED-LCD?

De fleste ser først på LED-LCD TV’er, fordi det er svært mange modeller å velge mellom. Her finner man hele spekteret av priser og skjermstørrelser. Så lenge du holder deg til toppmerker, bør du ikke ha problemer med å finne en LED-LCD TV som passer dine behov.

Hvis bildekvalitet er det viktigste for deg, bør du dog sjekke ut de nyeste OLED TV’ene. Bildekvaliteten er fantastisk og prisene faller stadig.

OLED står for «Organic Light Emitting Diode». Dens skjermteknologi har mange fordeler, og kombinerer de beste fra LCD og plasma (man lager ikke lenger plasma TV’er). I motsetning til LCD, men på samme måte som plasma, er OLED selvbelysende og trenger ingen bakgrunnsbelysning. Det er vanskelig å ikke bli imponert når man ser på en OLED TV, med dens fantastiske bildekvalitet og svært tynne TV’er.

OLED TV’er koster fortsatt noe mer enn LED-LCD-TV’er, men bare de dyreste toppmodellene av LED-LCD TV’er kan matche bildekvaliteten til OLED.

 

Hvordan fungerer skjermene egentlig?

LCD TV’er, og til en viss grad OLED TV’er, kan noen ganger ha sterk bevegelsesuskarphet. Det er rett og slett en uskarphet av objekter på skjermen, som blir spesielt merkbart på raske film- eller sportsscener.

Både LCD- og OLED-TV’er – i motsetning til CRT- eller plasmabaserte TV’er – tegner et komplett bilde, og holder deretter bildet på skjermen til neste bilde kommer sammen. Øynene våre kan faktisk reagere raskere enn bildene presenteres, så vi ser litt uskarphet. Noen mennesker er mer følsomme for bevegelsesuskarphet enn andre.

Hvis du øker oppdateringsfrekvensen på en TV, reduseres bevegelsesuskarphet. Den normale bildefrekvensen for filmer er 60 bilder per sekund, vanligvis skrevet som 60Hz. Ved å doble skjermoppdateringsfrekvensen til 120 Hz opprettes det en ekstra videoramme for hver opprinnelige ramme, og hver ramme vises for bare halvparten av den opprinnelige tiden. Øynene våre oppfatter denne raskere bildefrekvensen som klar, sømløs bevegelse.

I tillegg til en forbedret 120 Hz oppdateringsfrekvens, inkluderer mange produsenter teknologi kalt bevegelses-interpolering for å ytterligere glatte ut bildet. Hvert selskap har sitt eget navn på denne teknologien. LG har TruMotion, Samsung bruker Motion Rate og Sony bruker Motionflow™. Og noen ganger vil du høre tall som virker utrolig høye, som for eksempel «Motionflow XR 960.»

Den sanne oppdateringsfrekvensen på skjermen maksimeres ved 120 Hz for gjeldende 4K-TV-er. TV-produsenter bruker noen ganger høyere tall for å bedre beskrive den forbedrede oppdateringsfrekvensen. Så Sonys Motionflow XR 960 er 120 Hz, Samsungs Motion Rate 120 er faktisk 60Hz, og Motion Rate 240 er 120Hz.

OLED TV’er har litt bevegelsesuskarphet, men fordi OLED TV’er vanligvis opererer på 120 Hz, er uskarpheten ved raske bevegelser på skjermen mindre merkbar. Dette er også delvis fordi samt OLED-piksler slår seg av og på mye raskere enn LCD-piksler.

 

Smart-TV – Funksjoner

Hva er egentlig en Smart-TV? TV-produsenter har virkelig forbedret TV-opplevelsen i senere år. For å matche forbrukeres krav til stadig flere funksjoner og ikke minst ta høyde for streaming og Internett i større grad, har de forsterket prosessorkraften og lagt til flere apper for strømmetjenester.

Det er lite som har endret TV-opplevelsen mer enn muligheten til å streame serier og filmer. Netflix har da også gått mange-gangeren på børsen, spesielt under corona-pandemien. Ettersom strømmetjenester som nettopp Netflix kan snu seg rundt raskt med sitt innhold, er de ofte de første til å levere innhold med de nyeste forbedringene i bildekvaliteten, for eksempel 4K og HDR.

Noen eldre TV’er mangler Internett-funksjonalitet, men det er heldigvis fryktelig enkelt (og billig!) å legge til webfunksjonalitet: Med Google Chrome, Apple TV® eller Roku streamer, en nettverksbasert spillkonsoll og liknende.

Å ha en rask Internett-tilkobling kan utgjøre stor forskjell i bildekvaliteten – spesielt på HD- og 4K-innhold. Og hvis du bruker Wi-Fi, kan det være lurt å sjekke at ruteren er oppdatert om du skal bruke Netflix eller andre strømmetjenester.

Fjernkontroll
Fjernkontroll

 

Ikke glem fjernkontrollen!

Mange relativt enkle og rimelige TV’er kommer fortsatt med den gode gamle fjernkontrollen med bare knapper. Nyere TV’er kommer som regel med mer avanserte fjernkontroller som inkluderer stemme- og bevegelseskontroll. Disse nye fjernkontrollene fungerer mer som en styreflate eller trådløs mus du bruker med en bærbar PC.

Dette, sammen med den raske utviklingen i skjermkvalitet, funksjonalitet og utforming av TV’ene tyder på at vi er på vei mot en enda bedre, enklere og mer spennende tid. Kanskje har man snart prosjektorer på størrelse med mobiltelefoner som viser 8K-kvalitet, selv om solen steker på? Ingenting er umulig og det er bare å glede seg til fortsettelsen.

I mellomtiden er du nå blitt klokere på hva du skal se etter i din nye TV. Lykke til!