15 tips for smartere shopping

Hvordan shoppe smartere? 15 tips

 

Under Corona-pandemien er mange blitt permitterte eller mistet jobbene sine. Dette gjør at folk er ekstra på vakt for å spare penger og å gjøre gode kjøp. Mange har spart inn på å slutte å kjøpe for eksempel klær, pynt og dekor, sminke og andre ting man kanskje ikke har behov for akkurat nå. Andre igjen har muligens enda mer å rutte med, ettersom ferien(e) er blitt kansellert og feriepengene skal brukes på andre ting.

Shoppe smartere online
Shoppe smartere online

 

Alle har forskjellig utgangspunkt, men det er ingen tvil om at alle liker å gjøre gode kjøp – gjerne på tilbud og salg. Derfor har vi samlet noen gode tips for deg som vil få mest mulig for pengene.

 

 1. Kjøp brukt! Finn.no og Tise er eksempler på gode markedsplasser som har masse ofte lite brukte klær, ting og tang.
 2. Sjekk tjenester som Prisjakt og Prisguiden. Noen lar deg også sette opp prisvarsel.
 3. Bruk smarte tjenester som Kickback når du handler online, for å få igjen penger på kjøpene dine. Sjekk også om du er medlem i et fordelsprogram som gir rabatter, kanskje gjennom jobben.
 4. Bruk kredittkort når du handler. Med kredittkort følger ofte gode kjøpsforsikringer og ikke minst gjerne bonus eller kickback i form av kroner og øre ved bruk. Husk bare å betale inn benyttet beløpe hver måned, slik at du ikke trekkes for rentene.
 5. Sjekk alltid om butikken har rabatter med for eksempel OBOS, USBL eller DNT. Mange butikker tilbyr betydelige rabatter ved fremvisning av medlemskort – alt du trenger å gjøre er å spørre i kassen.
 6. Et triks for å handle mindre er å ta med kontanter. Da har du kun det beløpet å shoppe for.
 7. Handle ting du trenger når det ikke er sesong for det. For eksempel kan du spare penger på å kjøpe sykkel på vinteren, og terrassevarmer på sommeren.

  Spare penger
  Spare penger
 8. Gjør matinnkjøp i større kvantum (men husk å bruke alt!). Rester kan alltid fryses ned. Sjekk når det er tilbud i matbutikken.
 9. Butikkers egne merker, som for eksempel REMA Prima, er ofte rimeligere – men ikke nødvendigvis dårligere. Det samme gjelder for First Price. Kanskje kan du mikse matlagingen med noen dyrere og noen billigere merker?
 10. Når du er sulten legger du ofte mer mat på tallerkenen. Stopp opp under middagen og spør deg selv om du virkelig trenger å spise alt nå – eller kanskje du kan legge resten i kjøleskapet til kveldsmat? Fyll på med andre rester og vipps; et helt nytt måltid.
 11. Ikke bli hektet på hva som er trendy akkurat nå. Vinterjakker er et godt eksempel: MÅ du bruke 12.000 kroner på en ny jakke hvert år? Mange rimeligere jakker varmer minst like godt. Og så er det selvsagt mer miljøvennlig å bruke fjorårets!
 12. Kjøp ting og klær av kvalitet og som du virkelig har lyst på. Ofte kjøper man billigere varianter fordi man tenker man gjør en god deal, men så ender man opp med å ikke bruke det fordi det ikke var det du egentlig hadde lyst på.

  Familie økonomi
  Familie økonomi
 13. Trenger du egentlig det plagget der? Eller har du mer enn nok av dem hjemme? Gå en ekstra runde med deg selv og spør om du faktisk bruker de du allerede har hjemme.
 14. Må du nødvendigvis kjøpe bilen? Leasing kan være et gunstig alternativ for å slippe å bruke for mye penger. Du kan alltid forhandle månedsprisen!
 15. Sist, men ikke minst: Gå en ekstra runde med deg selv før du handler klær og ting på impuls. Et godt tips er å holde av klesplagget et par timer i butikken, så kan du vurdere det mens du tusler videre. Det samme gjelder for handlekurven online.

 

Det er mange ting man kan gjøre for å hindre overforbruk og kjøp av produkter du kanskje egentlig ikke trenger. For å overkomme «tapet» du føler ved å ikke handle, kan du alltid minne deg selv på at du gjør miljøet en tjeneste – samtidig som du sparer penger.

Forbruket vårt retter seg stadig mer mot tjenester som reiser og restaurantbesøk. Kanskje kan du belønne deg selv med et bedre måltid om du dropper å kjøpe den dyre jakken? Det blir mest sannsynlig billigere og gir minneverdige opplevelser!